Apr 13, 2016

Ubuntu filozofija – Ono kako bi trebalo da bude

Živimo u vremenu kada su moralne vrednosti toliko deformisane da im preti potpuno nestajanje. A društvo bez osnovnih moralni vrednosti je društvo bez budućnosti. Nažalost zadnjih dvadeset godina su ostavile trag na ovim prostorima. Težak život, neizvesna sutrašnjica, su uticale loše na ljude tako da se moralni kompas malo izgubio.

Ali ne samo kod nas, to se da videti širom sveta, svakog dana, svuda. Realan problem sa kojim se součavaju sve nacije sveta pa i naša. Možda je došlo vreme da malo zastanemo i pogledamo unazad, da se setimo nekih stvari koje smo zaboravili. Da se setimo naših predaka i vrednosti koje su nekada oni cenili.

Možete imati mnoga svetska bogatstva i možete predstavljati određeni autoritet, ali ako nemate ubuntu, ne predstavljate mnogo. – Desmond Mpilo Tutu
Michael Tellinger autor, istraživač, čovjek velikog srca koji donosi nesvakodnevna otkrića i spoznaje o nestalim drevnim civilizacijama na jugu Afrike. Kao rezultat njegovih otkrića o podrijetlu ljudske vrste rađa se Ubuntu kontrbucionizam. Put kojim smo kao vrsta došli do točke u kojoj se danas nalazimo nije ispunjen samo lažima i prijevarama nezamislivih razmjera nego i neprestanom manipulacijom ljudskom vrstom koja se proteže tisućama godina unatrag u povijest, i to sve pod vlašću novca. Michael Tellinger ovim je djelom zatvorio krug koji je otvorio djelom „Božja robovska vrsta“ (Slave Species of god, 2006.). Sada predlaže plan za oslobađanje porobljene vrste koja se zove čovječanstvo. Tellinger razotkriva ranije zablude o podrijetlu novca i usponu moći kraljevske bankarske elite koja već tisućama godina upravlja svijetom i koja to, kroz bankarske obitelji današnjice, čini i dalje. Ističe činjenicu da se novac nije razvio iz tisućljeća trgovine i trampe nego da je ljudskoj vrsti zlonamjerno nametnut kao sredstvo apsolutne vlasti i porobljavanja.

Michael Tellinger dokazuje da nam naša današnja situacija pruža jedinstvenu priliku za promjenu vlastite sudbine. Opisuje na koji će nam način drevna afrička filozofija UBUNTU omogućiti gladak prijelaz iz ovog podijeljenog i novcem pokretanog društva u društvo ujedinjenih zajednica koje pokreću ljudi, njihova strast za životom i njihovi Bogom dani talenti. Želimo li otkriti put ka potpunom prosvjetljenju moramo se suočiti sa svojim statusom porobljene vrste kojom vlada globalni financijski sustav.Ubuntu – Biti human je biti čovek.

Dakle Ubuntu je Afrička reč univerzalnog koncepta. Njeno značenje u suštini govori da ne možeš biti čovek bez čoveka: ,,Ja sam ono što jesam zato što smo svi to isto„. Ubuntu vezuju za Afriku ali defintivno bi trebalo razmisliti o tome da ona postane globalna reč, reč koju će ceo svet koristiti i kojom će se voditi. Ubuntu je i više od reči, ubuntu je gledati na druge ne samo na sebe. Ubuntu znači da ne treba otimati nego deliti, ne takmičiti se nego sarađivati, ne eksploatisati već čuvati, ne strahu da ljubavi.

Ubuntu filozofija predstavlja svet u ogledalu, bolji svet koji sami možemo stvoriti.U ova ,moderna“ i ,,napredna“ vremena previše se gleda na državu, državno rukovodstvo kao magičan štapić koje će nam rešiti sve probleme. Ali ne neće, dok jedni drugima ne budemo pomagali, dok se budemo vodili rečenicom: ,,da komšiji crkne krava“, neće nam biti bolje.


U Africi ovako objašnjavaju Ubuntu: ,,Tvoj bol je moj bol, moje bogastvo je tvoje bogastvo, tvoje spasenje je moje spasenje“.


Govori se o tome da pojedinac biva povezan sa zajednicom tako da ga lični identitet definiše onako kako pomaže zajednici, okruženju.Osoba koja poseduje i ima Ubuntu u sebi je otvorena i dostupna drugima, uvažava i poštuje druge, ne oseća se ugroženo od strane ostalih, predaje svoje prednosti i veštine, većini.

Ubuntu kao faktor mira

Iz predhodnog se da zaključiti da je Ubuntu filozofija humana, miroljubiva te da bi bila ozbiljan, čvrst temelj u izgradnji boljeg sveta. Sveta bez ratova, mržnje, rasizma, pohlepe. Svet u kome će se ceniti prave demokratske vrednosti, svet socijalne pravde u kome će se poštovati ljudsko dostojanstvo.


Kada čovek ima mir sa samim sobom, on je u miru sa svojom porodicom. Kada je porodica u miru onda je u miru i selo. Kada je u selu mir onda će ga biti u celoj državi. Kada su sve države u miru onda će mir zavladati svetom. – Kineska poslovica

Poslovica nas uči da ako želimo dosegnuti svetski mir (a ka kome teži svaka normalna, humana osoba), onda moramo krenuti od nas samih. Upravo nam to Ubuntu filozofija nudi, put ka svetskom miru kroz postizanje unutrašnjeg mira.

Ubuntu na Balkanu


Bilo interesantno videti da li je moguće primeniti Ubuntu filozofiju kod nas. Posebno zbog svega što se dogodilo. Postavlja se pitanje da li smo spremni da se pomažemo, doduše to se pokazalo kada su bile ove poplave. Ali da li mi možemo sa pravo da nosimo opisni pridev kao što je ,,ljudsko biće“. Da li se možemo mi ,,napredni“ ugledati na pojedina plemena iz Afrike i da na njihovom primeru naučimo šta je zapravo biti čovek? Pravoslavlje ima dodirnih tačaka sa Ubuntu filozofijom, tako da postoji osnova na kojoj bi se gradilo bolje društvo, društvo budućnosti, ubuntu društvo.

A da postoji već takav način razmišljanja to se najbolje vidi kroz zajednice koje se okupljaju oko Ubuntu operativnog sistema, odnosno ne samo oko Ubuntu-a nego i oko cele Linux zajednice. Ta zajednica je najveća država na svetu, prostire se celom planetom.