Mar 21, 2012

Uvod u Svetu Geometriju

A sada, nešto sasvim drugačije!

Ako ste se ikada pitali što stoji iza uglomera i šestara oko slova ''G'' u simbolu masonerije - evo prilike da se upoznate s osnovama verovanja slobodnih zidara.

Sveta geometrija je raprezentacija matematičkih odnosa koji se učestalo pojavljuju u prirodi te prožimaju discipline muzike, kozmologije, geometrije i fizike. Naši su preci otkrili ove relacije te su ih učestalo koristili kod pitanja vezanih za božanstva i izgradnje svetih zdanja. Zbog te veze - disciplina je postala poznata kao Sveta geometrija.

Cvet života, kao temeljni element Svete geometrije, je simbol koji je zajednički svim kulturama i religijama svijeta. Osim u egipatskom Osirisovom hramu u Abidosu - raprezentacije Cveta života pronađene su u Zlatnom hramu u Indiji, džamijama na Bliskom istoku, starim rimskim naseljima u Turskoj te u Španjolskoj, u kineskom Zabranjenom gradu, Maroku, Libanonu, Peruu, Meksiku i Austriji.Već u oktahedronu možemo primetiti poveznicu s osnovnim oblikom piramida (iz Gize).
Verovali u postojanje Svete geometrije kao stvarne matematičke potke postojanja ili tek kompleksnog nusproizvoda naše urođene sposobnosti/poriva za pronalaženje pravilnih shema u našoj okolini - nesumnjivo je dokazano da je ova disciplina prožimala sve razvijene drevne kulture sveta.


Nadam se da oni među vama kojima su geometrija i matematika uopšteno zarđale discipline (u tom pogledu se i ja smatram kao ruzinavi brod) neće slučajno zameniti brojeve Phi=1.618 i Pi=3.141.

Ako vas kojim slučajem zanima formula koja povezuje ova dva broja imate dosta kratak i matematički jasan prikaz u sledećem kratkom videu:

http://www.youtube.com/watch?v=2DWYih5d3_8

Inače zlatni presek i zlatna spirala se mogu pronaći na najrazličitijim mestima u prirodi - od našeg tela do biljaka i životinja, u zakrivljenosti morskih valova, vrtlozima uragana i dalekih galaksija - u mnoštvu primera od mikro do makro sveta kao što ćemo videti u sledeća dva nastavka.

Takođe, ako niste znali - spirala je simbol zajednički svim otkrivenim neolitskim kulturama i megalitskim ostavštinama.

U svakom slučaju - čini mi se da ako ovakve zanimljivosti ne mogu potaknuti veće zanimanje mladih za čaroliju matematike, geometrije, povijesti, povijesti umjetnosti usprkos njihovoj sumornoj industrijskoj prezentaciji u našem trenutnom obrazovnom sistemu - ništa neće.


Ako ste pratili seriju na ovom blogu pod nazivom ''Priroda stvarnosti'' , onda znate već nešto o holografskoj teoriji, fraktalima i shvatate važnost ovde spomenutog teoretskog primera spone između različitih dimenzionalnosti.


Čini se logično da nećemo naći točne proporcije koje ispunjavaju zlatni presek u svakom ljudskom biću. Svi smo mi varijacije na temu. Ono što nas zanima - osim specifičnosti naše osobne varijacije je - temeljna TEMA.

Jedna zanimljivost na koju vas mogu uputiti s početka videa je značaj deljena Fibonačijevih uzastopnih brojeva koji dobiva fiksnu vrednost nakon 13. broja u nizu. U mnogim tajnim društvima i metafizičkim doktrinama 14 je bitan broj utoliko što predstavlja beskonačnost odnosno Boga odnosno Višu silu - Svemir - kako god to želite zvati. U religioznim doktrinama kao i u astrologiji sve se vrti oko 12 znakova i centralnog 13 Sunca - portala do Boga odnosno 14 - odnosno pardon - htio sam reći 12 apostola i 13-og sina Božjeg odnosno mislio sam na zaboravljenu vremensku podjelu godine kod drevnih naroda na 13 mjeseci s po 28 dana.... I ako slučajno skoknete natrag na prethodni video u seriji zamijetit ćete da se Sveti arhetip ili Metatronova kocka dobiva tako da se iz Ploda života izvlači osnovnih 13 sfera. Ma vidite i sami kuda to ide.

U sledećem zadnjem nastavku ovog kratkog uvoda ćemo pogledati biljni i mikro-svet kroz prizmu Fibonačijevog niza i otkriti gde u prirodi nailazimo na oblik Platonovih tela.

Poznavanje Svete geometrije, Fibonačijevog niza (koji je po mnogima samo nanovo otkriveni matematički aspekt davno ranije rasvetljen u Indiji u vedskoj matematici), Zlatnog preseka i Zlatne spirale uvelike je od pomoći kada razmatramo ostatke velikih ruševina drevnih civilizacija - posebno piramidalnih struktura i npr. velikog svetišta u Luksoru - tzv. ''Hramu čoveka''.

Za one koji poznaju rad pionira kao što je bio Tesla, modernih istraživača najnovijih tehnologija poput Toma Beardena i alternativne teorije o stvarnoj strukturi, prirodi svemira (Walter Russel - Teslin suvremenik i prijatelj) postaje uočljiva i plauzibilna teorija kako su u samoj strukturi svoje materijalne ostavštine drevne civilizacije utisnule napredno tehnološko znanje kroz mješavinu metafizičkih principa, literature, muzike - umetnosti uopšte i tehnologije.

Mnogi govore kako bi eventualno razotkrivanje NLO teme ili susret s eventualnim vanzemaljcima srušio postojeće paradigme i rigidne sustave verovanja u kojima je čovečanstvo zarobljeno. No, zar nije verojatnije da bi takvo što postiglo otkriće drevne globalne napredne civilizacije koja je postojala hiljadana ili desetinama hiljada godina pre zore naše civilizacije.

Ustvari, drevna civilizacija čiji su ostaci ostataka vrlo verojatno poslužili kao seme za klijanje našeg tehnološkog razvoja.

Na prvi pogled se ne čini tako neobičnim da čudo poput prirode koristi određeni matematički model koji joj donosi najveću učinkovitost i sklad unutar neverojatno kompleksnih sistema.

Pa opet, sposobnost razumevanja i korišćenja matematike jedna je od onih sposobnosti koje moderna mainstream nauka ljubomorno pripisuje kao originalno ljudima - samosvesnim stvorenjima. Možemo li se stoga, po rastućim otkrićima povezanosti Fibonačijevog niza i Svete geometrije s onim što nas okružuje, usuditi teoretisati da je svemir samosvesno biće ili proizvod ili deo samosvesnog bića kako se npr. tvrdi u uvodu Kimatike?

Ako sve to povežemo s fraktalima i holografskim svemirom dobijamo posve novu sliku sveta, nas samih i naše uloge u tom svetu od suvoparno pojednostavljene ORRP (Obrazovanje-Rad-Razmnožavanje-Penzionersko preživljavanje) sheme koja u sebi nosi visoke životne vrednosti - ali ne i sve ...

Implikacije Svete geometrije ne sežu samo do samosvesnosti poznatog svemira već i do postojanja suptilne (energetske) sile, višeg reda, dimenzije čiste svesnosti iz kojeg proizlazi sami materijalni svet i njegov red. U slučaju postojanja takvog podsloja ili nadsloja postojanja vrlo je verojatno da je samosvesnost proizvod sposobnosti postojanja u obe te dimenzije istovremeno (pojednostavljeno - dualizam duše i tela).

Ovo se, naravno, poklapa s tvrdnjom holografskog svemira o čoveku kao multidimenzionalnom biću. Po toj teoriji sve materijalne stvari mogu imati različitu modulaciju svesti/energije (onako kako danas ocenjujemo razliku u percepciji između ljudi i životinja npr.), kako je među ostalima, verovao i Nikola Tesla.

Kad na to nadovežete temeljne spoznaje trenutnih zagonetaka koje predstavljaju otkrića kvantne fizike - poput efekta posmatrača ili problema merenja, kvantne zapetljanosti itd. dobijate sve više modernih potvrda drevnog znanja mistificiranog što kroz iskrivljene interpretacije neznanja, što kroz namernu okultaciju.

A možda smo sve to umislili i trebali bi se opustiti uz limenku punu Aspartama i 'visoko inteligentnu' zabavu komercijalnih televizija koje nam prenose najnovije događaje iz Big Brother kuće, Surviver-a, Parova i sličnih ... s.... adržaja ...