Aug 10, 2011

Hotspots: Greece


Max Keiser je skoro bio u Grčkoj i napravio analizu poslednjeg paketa finansijske "pomoći" od strane EU i MMF-a.

U ova dva video rada, Max govori sa dr.Kyriakos Tobras-om sa stopspeculators.com o tome kako su i zašto, tržišne špekulacije, zapravo prevara i kako transformišu tržište u kriminalnu šemu u kojoj se 'pere' novac i zašto je ova "pomoć" zapravo opasnost za suverenitet Grčke.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
pojašnjenja nekih termina iz ovih video radova:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Troika* - Tri-partitna komisija predvođena Evropskom komisijom, zajedno sa Evropskom centralnom bankom i MMF organizovana u spasavanju Grčke, Irske i Portugalije.
-------------
McDonald's ili Starbucks* - Lanac brze hrane i pića.
---------------
Mnimonio* -- Listing obaveza Grčke prema Troika.

http://livingingreece.gr/2010/05/02/greece-new-austerity-measures/

http://www.athenswire.com/greek-economy-at-a-difficult-crossroads/

-------------
Derivati* -- Korpus kompleksnih hartija od vrednosti. Poput CDO ili CDS.
--------
Collateralized debt obligations (CDO)* -- Hartije od vrednosti koje izdaju specijalizovane kompanije. Najkraće rečeno, CDO je obećanje da će izdavač, u odredjenim intervalima, kupcu isplaćivati odredjeni iznos, a sve u zavisnosti od toga koliko će novca kompanija prikupiti na osnovu drugih izdatih obveznica i ostale imovine.
----------------
Credit default swaps (CDS)* -- Hartije od vrednosti za osiguranje zajma za slučaj da dužnik ode u bankrot. Njih izdaju specijalizovane kompanije za osiguranje. Za razliku od običnih polisa osiguranja, sa CDS-ovima se može trgovati, tj. svako ih moze kupiti.
-----------
Shorting* (finansijski proces)

Ja posedujem 10 deonica kompanije ABC po ceni $50 za svaku. Ti veruješ da je cena prevelika za ABC i misliš da će cena pasti uskoro. Ti si toliko ubeđen u to da dolaziš kod mene i tražiš od mene da ti pozajmim te deonice, obično se plaća neka mala cena iznajmljivanja. Ja ti pozajmljujem deonice s time da mi ih vratiš u neko dogovoreno vreme. Uzimaš moje iznajmljene deonice i prodaješ ih za $500.

Sledećih par dana, cena ABC pada na $20 po deonici. Obično se to dešava jer nas nekoliko to dogovoreno radimo, pa na osnovu velike ponude pada cena. Ti zoveš svog brokera i kažeš mu da ti kupi 10 deonica ABC po novoj ceni od $20. Njemu platiš 200 za deonice a meni vratiš deonice ABC. Razliku od $300 stavljaš u džep.
---------
preprodajom bez pokrića* (naked short selling) -- Isto što i shorting ali ti nemaš to što prodaješ, glumiš da imaš. Kasnije bi to trebalo da pokažeš da si imao ali revizorske kuće sporo vode istragu ko je kada šta imao za prodaju. Do tada, kad ti dođeš na red za pregled, ti si se već pokrio.
------------
Karolos Papuljas* - je trenutni predsednik grčke i Nove demokratije.
-----------
Default* (finansije)

http://en.wikipedia.org/wiki/Default_%28finance%29

U finansijama, default je slučaj kada dužnik nije izvršio svoju zakonsku obavezu iz ugovora o pozajmici. Primer: nije na vreme izvršio uplatu rate, ili je prekršio neki od uslova iz ugovora. Default je izostanak otplate duga. Default se može desiti kada dužnik neće da plati dug ili kada nije u mogućnosti.

Termin default treba razlikoavt između nesolventnosti i bankrotstva

-Default u suštini znači da dužnik nije platio dug koji je u obavezi da plati.
-Nesolventnost je pravni termin koji označava da dužnik nije u mogućnosti da plaća dug.
-Bankrotstvo je pravni postupak nametnut od strane suda u nekom finansijskom sporu nad onima koji su nesolventni ili u defaultu.
------------
ECB* - Evropska centralna banka.