Jul 2, 2012

THRIVE: What On Earth Will It Take?


Film je uradjen na sličan način i tretira iste teme, kao i Kymatica .... Preporuka da pogledate.Jedna od kritika bi mogla biti da je film pretezno orjentisan na Američku populaciju i bavi se problemima iz pretežno njihove perspektive. Sa druge strane, glavni autor je Amerikanac i logično je da će mu primarni fokus biti sopstvena nacija. Ipak, većina problema i predloženih rešenja jesu globalno orjentisani ili se verovatno iz neke izmene mogu primeniti i u drugim državama. O efektima pojedinačnih predloga može da se diskutuje. Bilo bi nelogicno početi odmah primenjivati bilo kakve predloge bez ikakvog dubljeg razumevanja istih i očekivati nekakve magične rezultate, zar ne?

Postoje odredjene slicnosti sa Zeitgeist pokretom i filozofijom.Bitna razlika jeste da tamo gde je Zeitgeist najslabiji, a to je pitanje kako doći iz sadašnjeg stanja do nekog boljeg budućeg stanja, ovaj film/pokret se trudi da ponudi odgovore.

Uz sam film, koji traje nesto malo vise od 2 sata, komplementarno ide i sadrzaj sa website-a koji je veoma profesionalno uradjen. Izmedju ostalog na sajtu se nalazi sekcija fact checks gde se nalaze reference za, kako je navedeno, sve tvrdnje iznete u filmu.


Sajt je prepun informacija i referenci koje dopunjuju film. Moje misljenje je da ce film i pokret privuci znacajnu paznju i interesovanje tim pre sto su informacije, zakljucci i preporuke za akciju iznete u mnogo prizemnijem kontekstu nego sto je to uobicajeno za alternativne filmove. A takodje postoji i velika kolicina dopunskog materijala koja pruza priliku za proveru izjava i stavova svima koji su zainteresovani.