Jan 25, 2013

Kontrola društvenih mreža

Zbog kojih će vas ključnih reči na društvenim mrežama početi pratiti nadležne vlasti?

Odsek državne bezbednosti (Deptartment of Homeland Security) bio je prisiljen da objavi spisak ključnih reči za praćenje na društvenim mrežama.

Ako razmišljate da tvitujete o oblacima, svinjetini, vežbi ili čak o Meksiku, razmislite ponovo. Na taj način može privući pažnju američkog Ministarstva državne bezbednosti. U priči koja se pojavila na internet stranici britanskog Daily Mail-a, izvešteno je da je DHS bio prisiljen da objavi popis ključnih reči i fraze korišćene za praćenje raznih društvenih mreža. Popis daje uvid u ono što DHS opisuje kao “znakove terorističkih ili drugih pretnji SAD-u”.Popis je objavljen od strane informatičkog centra za elektronsku privatnost (Electronic Privacy Information Center) koji je podneo zahtev pod Zakonom o slobodi informisanja, pre tužbe za objavu izdavanja dokumenata. Dokumenti su bili deo Odseka 2011 “analitičara Desktop Binder-a” korišćeni od strane radnika u njihovom nacionalnom operativnom centru koji upućuje radnike na otkrivanje “medijskih izveštaja koji se negativno odražavaju na DHS i odgovorne aktivnosti”.

Informacije rasvetljavaju kako su vladini analitičari upućeni u patroliranje interneta u potrazi za domaće i spoljne pretnje. Članak Daily Mail-a napomenuo je da je informacijski centar za elektronsku privatnost napisao pismo i poslao ga Državnom pododboru za protivterorizam i obaveštavanje, opisujući ga kao “opširnim, nejasnim i dvosmislenim”.

Ono što nisu otkrili je kako agencija zapravo dobija pristup raznim pretraživačima i društvenim mrežama za praćenje navedenih ključnih reči. Moje mišljenje je da DHS ima “poseban aranžman” s kompanijama kao što su Google, Facebook, microsoft, Yahoo i Twitter da dobiju bezbednosni direktan API pristup. Ova vrsta pristupa će omogućiti da koristite distribuirane cloud tehnologije za praćenje dnevnih protoka društvenih medija i pretraživanja aktivnosti u nešto bliže stvarnom vremenu.

Voleo bih saznati više o tehnologijama koje su korišćene za ostvarivanje ove vrste društvenog/veb praćenja. Prijave za praćenje trendova i društvene statike su fascinantne kada se primenjuju u drugim sektorima industrije. S obzirom na opseg monitoringa, siguran sam da ovaj članak sada dolazi na DHS radar, pa vas molimo da slobodno ostavite komentar s bilo kakvim uvidom u ovaj slučaj.

Popis ključnih reči: