Jun 20, 2012

Razgovor s predsednikom Ekvadora Rafaelom Correom

Rafael Correa (49) je predsednik Ekvadora i jedan od najistaknutijih novih levičarskih vođa Latinske Amerike. Correa je gostovao u najnovijoj epizodi show-a Juliana Assangea na tv postaji Russia Today - "The World Tommorow". U razgovoru se dotaknuo mnogih važnih tema, od najveće važnosti je možda njegova opsežna i konstruktivna kritika medija. Correa ističe kako je krajnje vreme da se raskrinka uloga masovnih medija i njihovih novinara koji su pre svega samo agenti za interese krupnog kapitala i bankarskih elita.

Correa odlučno kritikuje i kapitalistički sistem u celini, tvrdi kako je isti stoljećima dominirao Latinskom Amerikom, a njenim narodima donio samo jad, bedu i siromaštvo. Correa tvrdi kako je došao trenutak da se taj sistem promjeni i svrgne uz pomoć samog naroda. Njegova možda i najupečatljivija izjave u celom razgovoru je "došlo je vreme da narod upravlja tržištem, a ne tržište narodom" kojom jasno opisuje svoja politička stajališta.

Correa je realističan državnik, u potpunosti shvaća da nikakve promjene, čak ni skromnih magnituda, nisu moguće dok se Južna Amerika ne otarasi utjecaja SAD-a. Nacionalni suverenitet je predispozicija za uvođenje ekonomskih i socijalnih promjena. Kao osoba koja ima doktorat iz ekonomije, svjestan je svih događanja koja potresaju Europu. U razgovoru jasno navodi da je krupni kapital glavni krivac za stanje u svijetu, no, također je i svjestan činjenice koji segment kapitala drži apsolutno najveću vlast - financijski kapital.

Iz razgovora se jasno daje zaključiti kako se radi o osobi koja nema nikakvih iluzija - Correa shvaća da državnička moć ne znači ništa bez potpore naroda, kao i činjenicu da su sve promjene podložne reviziji ukoliko iste nisu duboko instalirane u samom društvu. No, unatoč dobrom osjećaju za stvarnost, također je svjestan da se nešto grandiozno upravo događa na širem prostoru Latinske Amerike - u nekoliko navrata navodi kako su narodi Latinske Amerike "stoljećima" patili pod nepravednim sistemom i sada se stvara snažna kolektivna želja za odbacivanjem istoga. Svjestan je kako je Latinska Amerika već toliko ojačala da može bez previše problema izbaciti američkog ambasadora iz zemlje. Otpor lokalnih elita je velik, baš kao i u drugim državama gdje su na vlast demokratskim putem došli ljevičari, kao što je npr. Venecuela, no, potpora naroda je snažna i za očekivati je kako će promjene koje se događaju diljem Latinske Amerike, kako navodi i sam Correa, tek dobiti onaj najsnažniji zamah.