Jul 1, 2011

[TXT] Otrov na srpskim njivama!


Glifozat, sastojak herbicida „raundap“, koji se masovno koristi u Srbiji, izaziva deformitete kod novorođenčadi.


Dokazano!

Pesticid „raundap“ (Roundup), koji proizvodi ozloglašena kompanija „Monsanto“, a koji se kod nas masovno koristi, izaziva brojne anomalije, rezultati su najnovijih istraživanja. U izveštaju koji je nedavno objavila neprofitna međunarodna agencija EOS (Earth Open Source) piše da glifozat, glavni sastojak herbicida, izaziva deforitmete embriona sisara.- „Raundap“ je totalni herbicid koji uništava sve biljke osim genetski modifikovanih. Izmislila ga je kompanija „Monsanto“, koja se bavi proizvodnjom GMO. Kod nas se koristi kako bi se posle berbe zemlja potpuno očistila od korova - objašnjava profesor Ibrahim Elezović s katedre za pesticide Poljoprivrednog fakulteta.

U izveštaju EOS piše da svetska industrija herbicida zna za štetne uticaje glifozata na unutrašnje organe (poremećaji u radu jetre i bubrega, omekšavanje kostiju, dilatacija srca...) još od 1993. godine.

Evropska komisija već devet godina zna koji su rizici korišćenja glifozata, ali je i pored toga 2002. odobrila korišćenje ove supstance u narednih deset godina“, navodi se u izveštaju. Kompanija „Kemikal Agrosava“, zastupnik „Monsantovih“ preparata za Srbiju, potvrdila nam je da godinama prodaju ovaj pesticid.
- Prodaja preparata „raundap“ je dozvoljena i ne vidim zašto ga ne bismo prodavali - kaže Peđa Mirković, vlasnik „Kemikala“.

Nadležni iz Ministarstva poljoprivrede potvrdili su da je glifozat supstanca koja od 2001. godine dozvoljena za primenu na teritoriji EU.
- Ovaj preparat godinama se koristi u mnogim zemljama jer je izvršena procena rizika, koja nije ukazivala na moguća štetna delovanja ovog proizvoda na zdravlje ljudi i životnu sredinu - saopštili su nadležni iz Ministarstva poljoprivrede.

* Šta izaziva glifozat
  •   anomalije unutrašnjih organa
  •   omekšavanje kostiju
  •   odumiranje ćelija ljudske placente
  •   spontane pobačaje
  •   degeneraciju spermatozoida
  •   poremećaje srca