Upozorenje – HRANA!
Upozorenje – hrana! (Осторожно- еда!) -2008
Režija:
Olga Savastjanova
Dokumentarni film “Upozorenje – hrana!” eksperimentalno je pokazao kako “brza” hrana utiče na ljudsko zdravlje. Protagonist filma Aleksej, dvije nedjelje je jeo samo hamburgere, hrenovke, pomfrit i pio gazirane sokove. Njegovo stanje su pratili: ljekari, fizijatri, psiholozi (naravno, uz pomoć naucne metodologije – krvni testovi, hemoskeniranje, fiziometricki i psihološki testovi, itd.).
Nakon 7 dana, Aleksejevo stanje se značajno pogoršalo. Na početku eksperimenta Aleksej je bio tezak 82kg. Nedjelju dana kasnije, težina mu se povećala tri kilograma, otežano je disao, u jutarnjim satima imao mucninu, puls mu se ubrzao, čak i pri malim opterećenjem, glavobolja je postala konstantna. Pritisak je također prestao biti ” normalan.” Sada je 140 -100.
Druge nedjelje eksperimenta Aleksej je odlučio da ne jede hamburgere i hotdog, nego sasvim normalnu na prvi pogled, hranu. Konzervisanu hranu, mlječne proizvode, kobasice i piletinu. No, ispostavilo se, nijesu svi ti proizvodi korisni …
“Razlog svoje bolesti traži na dnu tanjira”, kažu Kinezi.
Oni se veoma pažIjivo odnose prema hrani. Praktično ne koriste so, jedu puno pirinča ne piju alhohol. Hrana je to što nas čini- sigurni su kineski Iekari…
Danasnja ekonomija se oslaja na ‘tri kita’ : farmaciju, kozmetiku i fast fud industriju …
Ova šema je vrlo jednostavna: Čovek jede brzu hranu, ugoji se i pada u depresiju.
Kako se bori protiv toga?
Vrlo jednostavno:
višak maže nekim anti-celulit kremama a stres smanjuje antidepresivima ili jelom.
Tako se zatvara krug gotovinskih sredstava u privredi…
Režija:
Olga Savastjanova
Dokumentarni film “Upozorenje – hrana!” eksperimentalno je pokazao kako “brza” hrana utiče na ljudsko zdravlje. Protagonist filma Aleksej, dvije nedjelje je jeo samo hamburgere, hrenovke, pomfrit i pio gazirane sokove. Njegovo stanje su pratili: ljekari, fizijatri, psiholozi (naravno, uz pomoć naucne metodologije – krvni testovi, hemoskeniranje, fiziometricki i psihološki testovi, itd.).
Nakon 7 dana, Aleksejevo stanje se značajno pogoršalo. Na početku eksperimenta Aleksej je bio tezak 82kg. Nedjelju dana kasnije, težina mu se povećala tri kilograma, otežano je disao, u jutarnjim satima imao mucninu, puls mu se ubrzao, čak i pri malim opterećenjem, glavobolja je postala konstantna. Pritisak je također prestao biti ” normalan.” Sada je 140 -100.
Druge nedjelje eksperimenta Aleksej je odlučio da ne jede hamburgere i hotdog, nego sasvim normalnu na prvi pogled, hranu. Konzervisanu hranu, mlječne proizvode, kobasice i piletinu. No, ispostavilo se, nijesu svi ti proizvodi korisni …
“Razlog svoje bolesti traži na dnu tanjira”, kažu Kinezi.
Oni se veoma pažIjivo odnose prema hrani. Praktično ne koriste so, jedu puno pirinča ne piju alhohol. Hrana je to što nas čini- sigurni su kineski Iekari…
Danasnja ekonomija se oslaja na ‘tri kita’ : farmaciju, kozmetiku i fast fud industriju …
Ova šema je vrlo jednostavna: Čovek jede brzu hranu, ugoji se i pada u depresiju.
Kako se bori protiv toga?
Vrlo jednostavno:
višak maže nekim anti-celulit kremama a stres smanjuje antidepresivima ili jelom.
Tako se zatvara krug gotovinskih sredstava u privredi…