Oct 16, 2011

Kletva


Dokumentarni film ''Kletva'' svojevrsna je retrospektiva zla, pa čak i više s obzirom da otkriva njegov uzrok i ilustruje posledice očite u životu, kako pojedinaca i porodica, tako države i celokupnog čovečanstva. On se bavi snagom ljudskog uma, jačinom reči, izgovorene ili neizgovorene, te duhovnom silom kojom je obdaren čovek da može preneti na svoju okolinu dobro ili zlo, zavisno od izbora. A izbore i odluke donosimo svakodnevno.

Međutim, kao u mnogo čemu drugom, zarobljen u tamnicu neznanja, srpski narod ne sluti kako se upravo na njemu ispunjavaju reči Božijeg upozorenja i vapaja:
„Izgibe moj narod, jer je bez znanja“.


U mraku neznanja, olako i bez straha, izgovaraju se ružne i prljave reči psovke, toliko odomaćene i ukorenjene u svakodnevnom govoru i komunikaciji, da ih se i ne primećuje, postale su uzrečice i poštapalice. Šta tek reći o kletvi, toj svojevrsnoj misaonoj, verbalnoj i delatnoj agresiji jednih prema drugima?

Kletva je strašna reč, ledi srce, umara biće, oduzima silu i dah. Kletva je sami pakao. Pakao je greh, a greh je, kako svedoče sveti Oci Crkve, raskid veze čoveka sa Bogom.Tu je uzrok i koren, i tu, u korenu, svaki čovek ostaje sam sa sobom. Kletva je rat čoveka protiv sebe samoga.

Odvojen od Boga, ogrezao u grehu i neznanju, čovek, svesno ili nesvesno, navlači prokletstvo na sebe i bližnje kroz sujeverje, praznoverje, krivoverje...

Želeći odvajkada zaviriti u budućnost okrenuo se idolopoklonstvu i okultizmu.

Vračanje, gatanje, bioenergija, spiritizam, astrologija samo su neke u mnoštvu široko rasprostranjenih radnji iza kojih ne stoji Bog, već demonske sile kojima lakoverni narod prosto srlja u zagrljaj smrti.

Duboka moralna kriza i mediji koji plasiraju veru u savremene idole – novac i moć, nacionalne kvazi junake, političke i folk zvezde, obnevideli su nas i onemoćali, oduzeli silu i volju, te se prepuštamo glibu u kojem tonemo sve dubllje i dublje. Ali dokle?! Ko će zatrubiti na uzbunu?

Film ''Kletva'' sabira biblijska svedočanstva Starog i Novog Zaveta ali i vremena sadašnjeg, da upozori u ukaže na otvorena vrata greha kroz koja je, ušlo i kao nikada pre, proradilo prokletsvo. Upravo stoga, ovaj film aktuelizuje kletvu Cara Lazara stavljajući je u centar svog interesovanja.

Porukom da je zemaljsko ''... za malena carstvo a nebesko uvek i doveka '', kosovski sveti Car Lazar, učvršćuje jevanđelki etos srpskog naroda koji u Krstu Časnome spoznaje Istinu koja oslobađa, Hrista Bogočoveka. Sve što je van toga, predstavlja za ovaj narod smrt bez ostatka. Upravo na tu smrt opominju kletveni vapaji Cara Mučenika: ''Ko ne doš'o u boj na Kosovo...!''

Naša zbilja, možda, još jasnije svedoči o tome da smo, ili zaboravili na ovaj vapaj, ili se izgubili u mnogoglasnom metežu poslednjeg vremena i njegovih đavolskih obmana. Ipak, koliko god bila tragična naša sadašnjost, koliko god onespokojavajuća i obeshrabrujuća, ona može biti presazdana u pobedu dobra, istine i života. Pitanje je samo da li to želimo.

Prethodnim filmom „Srbi narod koji nestaje“(možete ga pogledati na Vebsajtu „Prijatelj Božiji“) željelo se, prije svega, uzbuniti društveno-političke organizacije države ali i srpski narod u celini.

Film „Kletva“ je, međutim, svojevrstan alarm koji zvoni na uzbunu. On je upozorenje na opasnost provalije nad čijim rubom se klati srpski narod i država. „Kletva“ je i poziv da se vrati sa krivoga puta i vapaj za pokajanjem, ne samo ličnim, već svenarodnim pokajanjem.