Feb 29, 2012

Bela Kuća odbija da otkrije svoju vezu s Monsantom

Američka neprofitna organizacija "Javni Radnici za odgovornost prema životnoj sredini" (Public Employees for Environmental Responsibility – PEER) zahteva od Bele Kuće da se saglasi s FOIA-inim zahtevom za informacijama koje bi mogle povezati Obaminu vladu s lobistima povezanim s kompanijom Monsanto. Monsanto, poljoprivredna biotehnološka firma koja grabi milijarde svake godine, je prethodnih godina postala neprijatelj nezavisnih poljoprivrednika nakon što je tužila na stotine malih uzgajivača i, u mnogim slučajevima, kupila farme koje ne mogu biti konkurenti u sudnici. Kako raste Monsantova dobit, a zadruga se bliži monopolizaciji tržišta američke poljoprivrede, kompanija istovremeno napreduje u korišćenju svog genetski modifikovanog semena.Trista hiljada organskih uzgajivača širom Amerike trenutno pokušava odvesti Monsanto na sud kako bi ga zadržali od daljeg rata protiv nezavisnih uzgajivača. Kako se slučaj smiruje, udruga PEER sumnja da bi razlog odbijanja Bele Kuće da se saglasi s FOIA-inim zahtevom moglo biti zbog Monsantovih moćnih prijatelja na Pensilvanijskoj Aveniji.

PEER posebno pokušava zaviriti u korespodenciju koja se našla u sandučiću političkog analitičara Bele Kuće i od lobista Biotehnološke Industrijske Udruge (Biotehnology Industry Organisation) koja predstavlja Monsanto i ostale proizvođače genetski upravljanog semena. Bela Kuća tvrdi da otkrivanje svih detalja e-maila može dati prednost suparničkim kompanijama jer bi tako lobirajuće tajne bile otkrivene za ostatak sveta, ali PEER smatra da je istina mnogo gora.

„Sumnjamo da je razlog kavaljerski uradjene strategije industrijskih lobista takav jer je Bela Kuća deo te strategije,“ izjavljuje savjtnica osoblja PEER-a Kathryn Douglass za internet stranu Truthout. „Legalni stav Bele Kuće ima kredibilitet kao i Coca-Colina tvrdnja da je njihova tajna formula nehotice ostavljena u platnenoj vreći na autobusnoj stanici.“

Michael Taylor, bivši advokat američkog Ministarstva za Poljoprivredu i Monsantov lobista, je nedavno preimenovan u zamenika poverenika za hranu u američkom Zavodu za Hranu i Lekove (FDA). Od tada FDA odbija zahteve organizacija za zaštitu potrošača da označi genetski modifikovane proizvode kao takve. Uz vezu Bela Kuća – Monsanto, koja je već utvrđena sastankom s Taylorom, PEER i ostali su zainteresovani i za ostale njihove međusobne poveznice.

PEER-ova istraga proizlazi iz jednog ranije zadržanog e-maila u kojem se biotehnološki lobist Adrianne Massey suočava s službenikom Bele Kuće pozdravljajući način na koji se vlada nosi s tužbom koju je ispunio PEER. U ovom se primeru PEER borio i uspeo zadržati genetski modifikovano seme od sadnje u divljim skloništima. PEER trenutno tuži Belu Kuću za ostatak ove korespodencije i ostale povezane e-mailove.


Ako vas interesuje cela istorija Monsanta i njegove političke igre pročitajte:

ili pogledajte dokumentarni film:
.