Feb 10, 2012

Fondacija Bila Gejtsa finansira nove projekte eugenike


Fondacija „Bil i Melinda Gejts“ je finansirala novo istraživanje koje za cilj ima da razvije metod za uništavanje spermatozoida korišćenjem ultrazvuka.Britanski BBC News izveštava da je Gejtsova fondacija odobrila bespovratni zajam istraživačima sa Univerziteta Severne Karoline (University of North Carolina) da razviju ovu novu metodu kontracepcije.

Smanjenje broja smertatozoida ultrazvukom

Istraživačiki tim sa Univerziteta Severne Karoline je vršio eksperimente sa ultrazvukom na laboratorijskim pacovima i došao je do otkrića da su dva petnaestominutna tretmana ultrazvukom u „značajnoj merii smanjila njihov broj spermatozoida i gustinu sperme.

Nakon što su pacovi dva dana uzastopno bili podvrgnuti jednom petnaestominutnom tretmanu dnevno, u toploj slanoj vodi, ultrazvuk je uzrokovao smanjenje broja spermatozoida na ispod deset miliona po kubnom milimetru, što je za pet miliona manje u odnosu na broj spermatozoida koji je potreban da bi došlo do oplodnje. Nakon tretmana smanjeni broj spermatozoida, koji je nedovoljan za oplodnju, se zadržao u narednih šest meseci.

Nije istražena opasnost od steriliteta

U izveštaju se tvrdi da je tehnologija razvijena isključivo u kontraceptivne svrhe i da ne izaziva sterilnost. Međutim, doktor Džejms Curuta (James Tsuruta), koji se nalazio na čelu istraživačkog tima, je rekao novinarima da je još uvek nepoznato da li ova tehnologija može da uzrokuje dugoročne probleme kod organa za razmnožavanje, i da su neophodna dalja istraživanja kako bi se utvrdilo da li učestali ultrazvučni tretmani dovode do trajnih oštećenja u ovim organima.

78 bespovratnih zajmova za “zdravstvene programe”

Gejtsova fondacija je odobrila 78 bespovratnih zajmova, od kojih svaki iznosi 100.000 dolara, kao deo svog programa koji nosi naziv „Veliki izazovi sa kojima se suočava svetski zdravstveni program“. Od ovih projekata ukupno 10 je posvećeno razvoju kontraceptivnih tehnologija, kako prenosi nedeljnik Tajm (Time), uključujući onu za stvaranje pilule koja zaustavlja rast i sazrevanje spermatozoida, i drugu za stvaranje hemijskog jedinjenja koje onemogućava spermatozoide da dođu do jajne ćelije.

Ultrazvuk – buduća popularna kontracepcija

Istraživački tim sa Univerziteta Severne Karoline u svom izveštaju navodi „Smatramo da ovaj metod nakon samo jednog tretmana može da posluži kao pouzdano, jeftino, nehormonsko kontraceptivno sredstvo čije dejstvo traje šest meseci. Naš dugoročni cilj je da upotrebimo ultrazvuk kao jeftino, dugotrajno, neškodljivo kontraceptivno sredstvo za muškarce, koje je pogodno za upotrebu u zemljama u razvoju i razvijenim zemljama.“Bil Gejts je 2010. godine učesnicima TED konferencije obrazložio svoje ideje o smanjivanju broja svetskog stanovništva, koje između ostalih metoda uključuju i vakcinaciju. Sada, njegova organizacija aktivno finansira istraživanja namenjena razvoju kontraceptivnih metoda koje mogu da učine trajno neplodnom osobu koja im se podvrgne.