Feb 10, 2012

Lekovi za rak ubijaju pacijente brže od same bolesti

Lekovi za rak, koje farmaceutske kompanije predstavljaju kao jedini naučno provereni metod u borbi protiv ove opake bolesti (pored hemoterapije), pogoršavaju zdravstveno stanje pacijenata i ubijaju ih mnogo brže, pokazuju rezultati istraživanja obajavljeni u uglednom američkom časopisu Ćelija raka (Cancer Cell).

Do ovih saznanja se došlo na osnovu istraživanja sprovedenog u Medicinskom centru „Bet Izrael Dioceza“, koji se nalazi u Bostonu, u kojem su analizirani lekovi za rak. Ispostavilo se da ovi lekovi, koji se prodaju po izuzetno visokim cenema, ne samo da su neefikasni u lečenju raka već su i opasni po zdravlje pacijenata.Rak se razmnožava brže pod dejstvom lekova

Materija poznata kao anti-antiogeneza predstavlja glavni sastojak lekova koji se najviše primenjuju u lečenju raka. Istraživači su analizirali učinak lekova poput imataniba (lek koji se koristi u lečenju leukemije na tržištu poznat pod nazivom Glivek) i sunitiniba (lek koji se koristi u lečenju raka organa zavarenje i poznat pod nazivom Sutent).

Rezultati su pokazali da ovi lekovi u početku mogu da utiču na smanjenja veličine tumora, ali nedugo nakon toga uzrokuju njihovu agresivnu metastazu. To znači da se kancerozni tumori pod dejstvom ovih lekova vraćaju osnaženi i razmnožavaju se mnogo brže nego ranije.

Eksperiment sa miševima

Kao posledica lečenja ovim lekovima, u organizmu pacijenata razvijaju se kancerozni tumori koji ih često ubijaju brže od uobičajenog toka bolesti. Kada su naučnici ubrizgali anti-angiogenezu u miševe, u 30% odsto slučajeva došlo je smanjenja veličine tumora u toku narednih 25 dana. Međutim, nakon ovog perioda, utrostručio se broj tumora koji su metastazirali u pluća.

Doktor Ragu Kaluri (Raghu Kalluri), jedan od članova istraživačkog tima, je izjavio da, bez obzira koji bi od ianaliziranih lekova za rak primenili, on je uvek dovodio do rasta kanceroznih tkiva i do njihove metastaze.