Sep 5, 2011

Lažima je počelo (o NATO bombardovanju Srbije)


Ovaj dokumentarni film prikazan je samo jednom na nemačkom prvom kanalu, odakle je uz velike pritiske sklonjen. Razotkriva frapantne medijske manipulacije koje su trebale da stvore izgovor za bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine.

Pre deset godina u selu Račak, 15. januara 1999. godine, ubijeno je 40 ljudi. Voker, šef misije OEBS-a na Kosovu, označio je kao žrtve Albanske civile, a kao počinioce zločina Srpske snage... Operacija u Račku, sukob Srpske policije i samozvane "Oslobodilačke vojske Kosova", bila je inicijalna kapisla za odluku o bombardovanju tadašnje Jugoslavije. Tadašnji američki predsednik Bil Klinton je tada izjavio: "Treba da zapamtimo ono sto se dogodilo u Račku... nevini ljudi, žene i deca su odvedeni iz svojih domova u jednu jarugu, prisiljeni da kleknu u prašinu i pokošeni paljbom."

Ključnu ulogu odigrao je sef Verifikacione misije OEBS-a Vilijem Voker, koji je na licu mesta, pre ikakve istrage, izjavio da su u Račku vladine snage počinile masakr nad nedužnim civilima.
Zapadni zvaničnici i štampa prihvatili su Vokerovu verziju kao jedinu i zvaničnu...

Član medjunarodne istražne komisije Helena Ranta u svojoj biografiji navela je da je izveštaj o dogadjajima u Račku pisala pod pritiskom tadašnjeg šefa misije OEBS-a na Kosovu Vilijama Vokera....