Sep 15, 2011

Split: Money and Freedom

"Split: Money and Freedom" (Split: Novac i Sloboda) je 85'minutni dokumentarac kreiran u Maju 2011 godine. Njegov autor je gospodin Ante Zilić iz Splita.

Sadrži dobro istraženu priču o mnogim važnim temama koje se tiču vlade, privrede, bankarstva, novca, i ljudske slobode. Najbliži drugi dokumentarac koji pada na um je Money as Debt (Novac kao Dug)


*napomena:
Hrvatski titlovi su dostupni klikom na cc alat u YouTube playeru.


Publika za koju je ovaj dokumentarac prvenstveno kreiran i koja će iz njega najviše naučiti su svakodnevni ljudi. U njegovom sadržaju se otriva mnogo informacija o stvarima za koje većina ljudi nikada nisu niti čuli a kamo li razmišljali. Neke od predstavljenih informacija će za svakidašnju publiku biti šokantne i zvučati kao da prkose zdravom razumu, iako su ipak u potpunosti tačne. Neizbježno je i to da će nešto od toga biti i zbunjujuće, kako ovaj film uvodi mnoge nove termine i koncepte koji zahtevaju daljnje istraživanje. Međutim, i sam autor navodi da njegov cilj nije bio da sve objasni, već da potakne publiku na razmišljanje o prezentiranim idejama i temama, i da ih podstakne na gledanje ovog dokumentarca više puta kao i da ih podstakne na sopstvena istraživanja da bi saznali više.

Split: Money and Debt dokumentarac je veoma prijatno iznenađenje, on je vrijedan dodatak u multimedijskoj biblioteci libertarijanskog-slobodno tržišnog znanja, dajući značajan doprinos u osvjetljavanju nekih od najvažnijih i najtajanstvenijih aspekata državnog djelovanja i politike koja upravlja našim životima.

Nadamo se da ćemo uskoro imati priliku upoznati autora gospodina Antu Žilića, i saznati više o njemu i njegovom projektu putem video intervjua.

Njegov website: www.antemind.com