Jan 18, 2012

10 razloga zašto SAD više nisu zemlja slobodnih [TXT]

Ugledni američki list „Vašington post“ objavio je veliki tekst u kome se direktno navode razlozi zbog kojih SAD više nisu, kako se to često govorilo, “zemlja slobodnih”. U svom kritičkom osvrtu navode se brojni novi zakoni i uredbe koje su stupile na snagu mahom nakon napada na Njujork 2001. „Vašington post“, kao i mnogi drugi, tvrdi kako je u poslednjoj deceniji došlo do radikalnog ukidanja ličnih sloboda u SAD.

Zanimljiv je podatak kako su dugi niz godina upravo SAD bile glavni kritičar brojnih “nedemokratskih” praksi širom sveta, dok se danas te iste prakse sprovode upravo u SAD.

Dolaskom predsednika Obame na vlast, očekivalo se kako će velika antiteroristička histerija Bušove ere biti završena ili barem ublažena. No, dogodilo se upravo suprotno. Ne samo da Obama nije ukinuo brojne zakone koji zadiru u lične slobode građana, već je doneo i niz novih – čak i rigoroznijih – mera.

Prema listu „Vašington post“-u, ovo su 10 kontroverznih činjenica:

1. Ubijanje američkih građana

Obama, baš kao i Džordž V. Buš pre njega, odobrava ubijanje terorista bez ikakvog suđenja. Međutim, u vreme Obamine administracije takva praksa važi i u slučaju da se radi o američkim građanima. Kao primer se navodi ubistvo Anvara al Alvakia.

Administracija je prošlog meseca potvrdila kako “predsednik ima pravo narediti ubistvo bilo kog stanovnika ukoliko sumnja da bi isti mogao biti povezan s terorizmom”.

List „VP“ podseća kako se u isto vreme žestoko kritikuju Nigerija, Iran i Sirija jer imaju slične zakone.

2. Beskonačno zatvaranje

Prema kontroverznom zakonu koji je Obama odobrio prošlog meseca, osumnjičeni za terorizam će biti predati vojsci koja ih može beskonačno zatvoriti bez prava na suđenje.

3. Proizvoljna pravda

Od sada predsednik može lično odlučiti hoće li se pojedinačnoj osobi suditi pred federalnim sudom ili pred vojnim sudom. Ovu meru je prvi uveo Buš, a Obama nastavio.

U isto vreme otvoreno se kritikuju Kina i Egipat zbog doslovno identičnih zakona.

4. Pretres bez naloga

Predsednik može narediti nadzor bez naloga uključujući nadzor finansija, komunikacija i drugih informacija.

Buš je zakon doneo na temelju tzv. “patriotskog akta” iz 2001. Obama je postojeći zakon dodatno proširio – sada se može pretraživati doslovno sve, od poslovnih dokumenata do članske karte u biblioteci.

5. Tajni dokazi

Američka vlada sada već rutinski koristi tajne dokaze kako bi zatvarala pojedince. Ti tajni dokazi koriste se i na federalnim i vojnim sudovima.

To ujedno znači da se više ne mogu podneti tužbe protiv države, jer država u tom slučaju navodi kako bi otkrivanje tajnih dokumenata ugrozilo nacionalnu bezbednost.

Sudovi ovaj argument uzimaju bez ikakvog pogovora. Drugim rečima, navodi „VP“, vlada sada može “tajnim pravnim argumentima pokretati tajne procese koristeći tajne dokaze”.

6. Ratni zločini

Ceo svet tražio je suđenje za one koji su stajali iza prakse mučenja kao što je ” waterboarding ” (forma torture u kojoj se osoba poliva vodom, osećaj je sličan utapanju) za vreme Bušove administracije, ali Obama je 2009. naveo kako neće dopustiti da se vodi bilo kakva istraga protiv pripadnika CIA.

Tim činom Obama je odlučio da se ne rukovodi prema tzv. “Nirnberg načelima međunarodnog prava”. Kada je Španija pokušala da sprovede istragu protiv Džordža Buša, Obamina administracija je iskoristila sav svoj “uticaj” i od toga se brzo odustalo. U isto vreme američka vlada uzima sebi za pravo da vodi istrage u drugim državama. List „VP“ navodi slučaj Srbije i Čilea.

7. Tajni sudovi

Vlada je povećala aktivnosti tzv. tajnog suda koji se provodi u saradnji s tajnim službama. Obama je 2011. proširio istrage koje se sada mogu voditi ne samo protiv osoba osumnjičenih za terorizam, nego i protiv osoba koje sarađuju s tzv. “neprijateljskim vladama i organizacijama”.

Ograničenja koja je ranije doneo Kongres, nova vlada jednostavno ignoriše.

Jasno je vidljivo kako uz prethodno navedene zakone i pravilnike, američka vlada danas ima mogućnost voditi proces protiv posebno velikog broja ljudi.

8. Zaštita kompanija, imunitet od sudske revizije

Baš kao i za vreme Bušove administracije, Obama je nastavio praksu koja daje pravni imunitet svim kompanijama koje su učestvovale u nadzoru građana. Drugim rečima, građanima nemaju nikakve pravne mogućnosti da se žale na povredu privatnosti.

9. Kontinuirano praćenje građana putem GPS


Obamina administracija uspešno je implementirala zakon kojim se građani od sada mogu pratiti i putem GPS-navigacije.

Bez ikakve dozvole ili naloga, putem GPS uređaja može se pratiti svaki korak bilo kojeg ciljanog stanovnika, ističe „VP“. Mnogi stručnjaci i pravnici ovaj potez su već okarakterizirali kao “Orvelovski”.

10. Vanredna izručenja

Američka vlada danas ima mogućnost transferisanja bilo kog stanovnika u bilo koju drugu državu pod sistemom tzv. “vanrednih izručenja” (orig.eng. naziv – Extraordinary renditions). Administracija na taj način osumnjičene građane tajno prebacuje u druge zemlje kao što su Saudijska Arabija i Pakistan gde se nad njima vrše razne torture koje zakonom nisu dopuštene u SAD.

Ovaj zakon se u vreme predsednika Obame takođe odnosi i na američke stanovnike.

List „Vašington post“ zaključuje kako su novi kontroverzni zakoni dobrim delom doneti zbog enormne količine novca koji odlazi u ekspanziju bezbednosnih sistema na državnom i federalnom nivou. Masivna anti-teroristička birokratija jednostavno izmiče kontroli. Danas taj sektor zapošljava desetine hiljada ljudi.

U vreme kada predsednik ima apsolutnu moć zatvoriti ili ubiti koga god poželi, sloboda i ljudska prava postaju samo mrtvo slovo na papiru, zaključuje „Vašington post“.