Jan 9, 2012

Debata o ulasku Hrvatske u EU

Je li stvarno ikada postojala, postoji li danas, istiska javna debata u Hrvatskoj o pristupanju EU?


Skoro pa retoričko pitanje na koje većina vas zna odgovor. To je samo još jedna vrsta drskog podcjenjivanja (dovoljno je pogledati u najmanju ruku blesave propagandne reklame za EU koje se u posljednje vrijeme vrte na HRT-u) naroda Republike Hrvatske od strane domaćeg političkog i medijskog establišmenta. Kao da nije dovoljno što su potrošili milijune i milijune eura novaca poreznih obveznika RH na pregovore na koje nitko osim njih nije pristao, niti ih je za to ovlastio! (ne vidimo gdje izborna pobjeda daje unilateralno pravo bilo kojoj vladi da pregovara o pridruživanju supranacionalnoj uniji koja efektivno dokida sva bitna obilježja nezavisnosti date države). U nekim drugim vremenima to se zvalo ''tihim pučem'' ili jasno i glasno državnim udarom. Podsjetimo da je jedan od glavnih pobornika pridruživanja Hrvatske EU bio donedavni gost zatvora Remetinec - bivši premijer koji se i danas bavi prijevarom - vrlo prozirno povlačeći za sobom štaku za hodanje u namjeri da nas uvjeri kako je ''bolestan''.



I što se približavamo referendumu oko pristupa EU, propaganda za pristup postaje sve bezočnija i drskija. O ovom gostovanju i debati s EU parlamentarcem Nigelom Faragom na HRT-u nije bilo ni traga, ni glasa. Naime, novi glavni urednik Kovačević je zaposlen lakejskim zadatkom ukidanja ono malo slobode govora preostale na ''javnoj'' TV-kući i, kako se čini, ukidanjem emisije o zaštiti potrošača (možda u svrhu privlačenja kakvog novog sponzora sa sumnjivim proizvodima?).

Dakle, ovdje nije prikazana debata per se - već ona strana argumenta koja kronično nedostaje iz većine domaćih medija da bi u Hrvatskoj imali bar nekakav oblik sličan pravoj debati o pristanku ili odbijanju EU.

Tužno je gledati i slušati kako se građane RH uvjerava (laže) kako nemaju druge alternative osim EU, kada je istina da građani RH jednim jedinim NE imaju moć urušiti čitavu EU (koja ne može preživjeti bez širenja). Situacija je obrnuta - mi smo potrebni posrnuloj EU, a ne ona nama.
Mir i prosperitet, razumijevanje i prihvaćanje, među svim europskim i svjetskim narodima je cilj kojem se svaki čestiti čovjek može i treba nadati. Moje osobno uvjerenje je da način i narav ove EU ne vodi takvom cilju i savjest mi nalaže da to podijelim.

Bilo da ste pobornici ili protivnici EU, složit ćete se kako je jedina pravedna stvar pred nadolazeći referendum da hrvatski građani čuju sve moguće argumente prije donošenja jedne takve monumentalne odluke.
Ovo je moj mali doprinos takvoj pravdi. Nadam se da ćete u njemu sudjelovati prije referenduma.



• • •

Video koji spominje g. Farage u kojem navodi kriminalnu prošlost članova EU Komisije u EU parlamentu možete pogledati u seriji:

''Istina o EU''


• • •




Pogledajte i ovaj malo opširniji snimak debate:




Prevod i obrada: